Legaliteit

Magic truffels of sclerotia zijn, alhoewel ze dezelfde stoffen bevatten als paddo’s, en dezelfde werking hebben, legaal verkrijgbaar in Nederland. De wet die in December 2008 actief werd en de paddo als illegaal bestempelde was enkel bedoeld voor de paddenstoel zelf, de sclerotia bleef ongemoeid en heeft dus dezelfde legale status als voor het verbod op paddo’s.

Verdere uitleg

De hallucinogene stoffen waar magic truffels hun magische effect aan te danken hebben staan vermeld in het Psychotrope Stoffen Verdrag (PDF, Engels), dat betekent dat het in het bezit hebben van pure psilocybine niet is toegestaan. Omdat deze stoffen in tal van schimmels voorkomen hebben de Verenigde Naties besloten een uitzondering te maken voor deze natuurlijke producten. Zie hieronder een deel uit de Commentary on the Convention on Psychotropic Substances (artikel 32, punt 12), waarin expliciet wordt vermeld dat o.a. Peyote cactussen, psilocybe paddenstoelen etc. worden uitgesloten van het verdrag, en daardoor een legale status hebben.

Commentary_on_the_Convention_1971-snippet

Het in het bezit hebben van paddo’s, of b.v. magic truffels, is volgens dit verdrag dus volstrekt legaal. Pas als de psychoactieve stoffen worden geëxtraheerd of gesynthetiseerd is men strafbaar bezig.
Doordat paddo’s in 2008 door toenmalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ab Klink ten onrechte en tegen het advies van deskundigen in, op de Opiumwet is gekomen is het in bezit hebben van deze paddenstoelen dus illegaal, ookal komen ze in Nederland gewoon in het wild voor. Gelukkig geldt dit dus niet voor de magic truffels en kunnen we in Nederland dus nog net zo relaxed trippen als voorheen.