”Paddo’s en magic truffels kunnen antidepressiva binnen 5 jaar vervangen”, aldus onderzoekscentrum

Hallucinogene middelen zoals paddo’s en magic truffels kunnen op het punt staan om de sterke greep van ”Big Pharma” op de enorm lucratieve markt van antidepressiva te doorbreken, volgens het hoofd van ’s werelds eerste centrum voor psychedelisch onderzoek.

Dr. Robin Carhart-Harris staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep Centre for Psychedelic Research aan de Britse Imperial College universiteit. Deze groep is toegespitst op het onderzoeken van psychedelische middelen en hun medicinale eigenschappen. Momenteel leidt hij proeven waarin therapie met psilocybine-houdende paddenstoelen wordt vergeleken met toonaangevende bestaande antidepressiva.

Hoewel hij niet vooruit wil lopen op de eindresultaten van de studie merkt hij op dat de deelnemers een zuiverende emotionele ”bevrijding” beschrijven en zich opnieuw verbonden voelen met zichzelf na de psilocybine-therapie. Dit staat vrijwel haaks op de effecten van reguliere antidepressiva, waarbij patiënten klagen dat alle emoties, zowel positief als negatief, afgestompt worden.

Proef psilocybine, SSRI’s en placebo

Aan de huidige proef van Dr Carhart-Harris werken 60 deelnemers mee met een matige tot ernstige depressie. Deze deelnemers worden willekeurig onderverdeeld in 3 groepen, waarbij patiënten noch onderzoekers weten wie tot welke groep toebehoord. De eerste groep krijgt een placebo toegediend. De tweede neemt het geneesmiddel escitalopram, een type selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), de geneesmiddelen die het grootste deel van de antidepressie-markt uitmaken. De laatste groep krijgt psilocybine houdende paddenstoelen toegediend.

”Als je mensen ​​die langdurig SSRI’s gebruiken naar hun ervaring vraagt, geven ze vaak aan dat zij zich afgestompt voelen.” zegt dr. Carhart-Harris, wat betekent dat zowel negatieve als positieve emoties worden onderdrukt.

”Met psilocybine-therapie zeggen ze het tegenovergestelde, ze praten over een emotionele ontlading, een herverbinding, het emotioneel centrum reageert sneller.”

Het team gebruikt MRI-scans om de effecten van psychedelica op de hersenen te bestuderen en het medicijn lijkt de onderdrukkende activiteit in de coördinerende regio’s te verminderen, hun greep vrij te maken en de meer primitieve emotionele centra naar voren te laten komen.

Andere vroege indicaties zijn dat de lijst met bijwerkingen ”twee keer zo lang” is voor escitalopram dan voor psilocybine-therapie, en dat de psilocybine veel sneller werkt dan antidepressiva – wat maanden nodig kan hebben om te werken.

Een ander groot voordeel is dat psilocybine een veel minder grote kans op misbruik heeft en het vrijwel onmogelijk is een overdosis te nemen.

Als psilocybine paddenstoelen de SSRI’s inhalen wat betreft effectiviteit en populariteit kan dat een grote klap zijn voor de macht van de farmaceutische industrie, voegt Dr Carhart-Harris toe.

Imperial’s nieuwe Centre for Psychedelic Research plant ook onderzoeken om te testen wat voor invloed psilocybine paddenstoelen hebben op eetstoornissen.

Daarnaast is ook King’s College London’s Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience aan het onderzoeken of psilocybine therapie mensen met een depressie kan helpen die resistent zijn voor antidepressiva.

Dr James Rucker, van het instituut voor Psychiatrie bij King’s, onderschrijft dat er een kans is dat magische paddenstoelen binnen 5 jaar gebruikt kunnen gaan worden om depressies te bestrijden.

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten vorig jaar augustus de eerste klinische studies toegestaan om psilocybine te gebruiken voor het behandelen van depressies.

Microdoseren

Hoewel psilocybine houdende paddenstoelen en magic truffels in veel landen, behalve gelukkig Nederland, illegaal zijn, experimenteren mensen al lang met het gebruik van microdoseringen van deze middelen voor zelfmedicatie, om zo ongerustheid, angst en slechte buien te verhelpen. Daarnaast bevorderd het microdoseren ook de productiviteit en creativiteit.

Deze trend, die ongeveer een decennium geleden startte in San Francisco, behelst het toedienen van een lage dosering psychedelisch middel, doorgaans 10% van de hoeveelheid die nodig is om “high” te worden.

Bij een studie in 2018 werd vastgesteld dat het microdoseren met psychedelische middelen een staat van vrij en ongedwongen denken zonder de “bad trip” die voor kan komen bij het nemen van grotere doseringen van een hallucinerend middel.

Gebruikers die een microdosering gebruiken hebben vaak een beter idee over hoe problemen kunnen worden opgelost en verzinnen vaak creatievere en originele ideeen, zo suggereert het onderzoek.

Hieronder vind je enkele persoonlijke ervaringen van microdosing gebruikers:

  Stef

  Ik heb last van ptss, depressie en heb autisme. Er zijn momenten waarop ik helemaal vastloop. Hier heb ik voorheen oxazepam gehad, maar dat werkt niet goed. Veel goeds over de micro doseringen gelezen en het is me erg goed bevallen. Op momenten dat ik merkte dat ik weer begon op te lopen, zwakte het gelijk weer af. Het voelde echt als een rem die erop zat en ik was veel scherper als met oxza. Ik zou het zeker aanraden!!

  Nate

  Terugkijkend op de maand dat ik wel doseerde voelde ik mij over het algemeen gelukkig. Ik had weinig negatieve gedachten, veel meer energie en de wil om daadwerkelijk klussen af te maken. Ik heb vaak gezegd dat ik mij moeilijk kan herinneren hoe het voelde om niet depressief te zijn. Tijdens de maand doseren besefte ik dat dat ik mij voelde als voordat ik depressief werd. Tijdens de maand waarin ik niet doseerde viel ik al snel terug in oude patronen en gewoonten. Veel negatief denken, veel malen over het ziek zien en niet verantwoordelijkheden nemen. Als conclusie kan ik melden dat in mijn geval, het microdoseren een potentieel lijkt te hebben om mijn gedachten en gevoelens te ordenen. Ik ben dan ook van plan verder te gaan experimenteren met het microdoseren van truffels.

  Ernst

  Ik heb gewacht tot ik alle 6 de doseringen had gebruikt voordat ik een review plaatste, zodat ik mijn volledige ervaringen kan delen. De eerste dag van gebruik had ik er een heel erg gemixt gevoel over. Voelde me de hele dag een beetje raar en niet echt op mijn plek, ik twijfelde of ik de rest nog wilde proberen. Gelukkig ben ik gewoon na een paar dagen door gegaan, want vanaf de tweede keer was het echt geweldig! Ik heb de laatste jaren last gehad van depressie en heel erge stemmingswisselingen, maar terwijl ik aan het microdosen was merkte ik dat ik uiteindelijk veel lekkerder in m'n vel zat. Ook als ik op bijvoorbeeld op werk een tegenslag had, waar ik normaal down van was geworden, merkte ik dat ik er met een heel andere instelling in stond. "Even doorbijten en dan is het zo gepiept". Afgelopen jaar voor ik met microdosen begon ben ik ook heel veel gaan blowen om mij beter te voelen. Sinds ik deze kleine dosis truffels neem blow ik eigenlijk alleen nog af en toe voor het slapen, maar als ik blow zijn de effecten veel plezieriger. Ik begin op een andere manier over dingen na te denken. Kort samengevat: De eerste keer moest mijn lichaam er denk ik heel erg aan wennen. Toen dit eenmaal was gebeurt heb ik alleen maar positieve veranderingen meegemaakt. Ik zou dan eigenlijk iedereen (indien onder goede omstandigheden) aanraden dit op zijn minst te proberen. En dus niet maar een keer, maar een periode.

  Ageeth

  De microdosering aangeschaft daar ik al sinds mijn pubertijd last van depressieve buien heb. Als eerste heb ik mijn dieet aangepast, zoveel mogelijk fruit, groenten, zaden, bonen, boekweit ed. Dit heeft geholpen. De microdosering van de truffels ook, genomen met krokante muesli in de ochtend. Hierdoor weet je zeker dat je goed kauwt en valt de smaak bijna weg (: Je wordt er helder van en scherper. Wat ook erg opvalt is dat je "cravings" wegvallen. Je hoeft geen alcohol of andere drugs meer, het stabiliseerd ernom. Wel een puntje voor de productie: de doseringen zitten in 1 vaccuumverpakking, als je er 1 afknipt zijn de anderen ook open. In de koelkast bewaren is dus wel van toepassing.

  Wojak

  Ik heb nu 2 weken gemicrodosed en het is me goed bevallen. Depressieve klachten zijn een stuk minder. De dag van de dosis merk ik zelf niet veel 'practische' voordelen op een lichte roes en diepe gedachten na. Op de tweede dag merk ik dat mijn stemming en energie hoger is dan normaal. Ik kan het leven beter aan en verander van een pesimist naar een optimist. Het geeft een gevoel van hoop. Langzaam komen emoties meer tevoorschijn en geniet ik meer van het moment zoals ik vroeger als kind deed. De derde dag is meer neutraal, maar toch beter dan gemiddeld. Met andere woorden good stuff.

  Heidi

  Ik heb ze genomen voor mijn zoon. Ernstig ADD. Hij piekerd enorm veel, en heeft hierdoor soms depressieve dagen. De dag dat hij dosering neemt, zegt hij zich actiever te voelen, en hij kan het piekeren makkelijker stoppen. De dagen dat hij niet in neemt, voelt hij zich als vooraf, piekeren, lusteloos. Zit erasn te denken om hem op de twee dagen dat hij niet mag innemen, gemalen toppen van de sativa te geven, THCa. Savonds gebruikt hij de vapo met cannabis om te kunnen slapen.

  Lindsey

  Wat een fijne ervaring! Ik was ontzettend vrolijk (en dat voor iemand met depressieve periodes is dat heel wat, ik denk dat ik van de antidepressiva af ga bouwen en gaan micro doseren!) Ik was eerst wat verward want las op internet dat mensen het bijv in een capsule doen? Terwijl voor zover ik weet je truffels zo lang mogelijk moet kauwen.. Dus ik heb eerst 1 gram fijngekauwd, en een uur of 5 later nog een gram gewoon doorgeslikt. Wellicht te hoge dosis dan maar weet nog steeds niet wat beter is dus ik hou het op mn eigen vroegere ervaringen: kauwen kauwen nog eens kauwen! Bewuster van omgeving, kleuren leken iets mooier, ik ben gewoon blown away hoe 1 gram zoiets kan doen. Ik ben fan! Super actie en bedankt! Groetjes L

  Toxic vision

  Ik en me beste vriend vonden We hadden hele rustig blije dagen Minder stress. En me beste vriend vond het ook een beter effect dan z'n antidepressiva. Heel erg bedankt


Bekijk hier alle reviews.