Toeristen zijn dol op de triptruffel

Onderstaand nieuwbericht werd onlangs gepubliceerd door de Wereldomroep. Truffels lijken steeds meer de plaats van de verboden paddo’s in te nemen. Incidenten blijken vooral voor te komen bij toeristen welke roekeloos in een truffel-trip springen. Gelukkig moest de Amsterdamse ambulancedienst vorig jaar maar minder dan 20 keer uitrukken voor problemen omtrend verkeerd truffel gebruik, en kon in 59% van de gevallen het probleem worden opgelost door de persoon gerust te stellen.

De triptruffel heeft in de Amsterdamse smartshops de plaats ingenomen van de verboden paddo’s. Triptruffels zijn wél legaal, maar niet helemaal zonder risico. Vooral niet in handen van de drie-dagentoeristen in Amsterdam.

Paddo’s, paddestoelen met een hallucinerende werking, werden in 2008 in Nederland verboden na een aantal incidenten met soms dodelijke afloop. De enige reden dat triptruffels of sclerotia gewoon te koop zijn, is dat ze – in tegenstelling tot paddo’s – onder de grond groeien. Het zijn biologisch gezien geen paddestoelen. Ze hebben ook een geestverruimende werking, maar veel lichter dan van paddo’s, stelt August de Loor van de Stichting Adviesbureau Drugs.

Toch moesten Amsterdamse ambulances volgens de GGD vorig jaar 69 keer uitrukken in verband met slecht afgelopen truffeltrips. ‘Wat opvalt is dat het om veel minder en ook minder ernstige incidenten gaat dan destijds bij de paddo’s’, moet GGD-woordvoerster Sanne van Meeteren toegeven.

Paul van Oyen, woordvoerder van de smartshops (waar de truffels verkocht worden), ligt het aantal incidenten nog veel lager. ‘Het is niet juist dat er het afgelopen jaar 69 ambulanceritten zouden zijn geweest. De ambulancedienst heeft namelijk de ritten vanwege incidenten met illegaal paddogebruik opgeteld bij de sclerotia. De ambulanceritten voor incidenten met sclerotia zijn minder dan twintig.’

Te veel kicks

Bij de slecht afgelopen truffeltrips gaat het bijna altijd om toeristen. Ze krijgen last van paniekaanvallen. ‘De problemen kunnen in 59 % van de gevallen ter plekke worden opgelost met praten, geruststellen en regelen dat er iemand bij het slachtoffer blijft’, legt de GGD-woordvoerster uit. 

Drugsdeskundige August de Loor meent dat er meestal meer factoren een rol spelen. Het gaat vaak om de zogeheten drie-dagen-toeristen, zegt De Loor.

‘In drie dagen willen ze alles meemaken wat ze in eigen land niet mogen of stiekem doen. Dat is: veel drinken en dan de coffeeshops en dan ook nog die paddo’s erbij. Dat was dan net even te veel. En dan in een heel drukke Amsterdamse binnenstad met heel veel lawaai en piepende trams op straat de paddo gebruiken. Dat is toch wel de meest ongewenste plek om dat te doen.’

Vervanger van paddo

Volgens De Loor vullen de legale triptruffels een gat in de markt sinds het verbod op paddo’s. Daardoor slaan de zogeheten designer drugs, waarvoor de Europese autoriteiten nu waarschuwen, in Nederland amper aan. Die drugs worden veelal via internet verhandeld en dat maakt het moeilijk om er grip op te krijgen. De triptruffels moeten als het aan De Loor ligt dus zeker niet verboden worden. 

Ook Mark Owen van de Amsterdamse smartshop Inner Space bevestigt dat de triptruffel de plaats van de paddo heeft ingenomen.

‘Ik denk dat er nu net zo veel smartshops zijn als toen. Ik heb gezien dat truffels soms ook in souvenirshops te vinden zijn. Maar je moet ze eigenlijk alleen in smartshops verkopen want daar krijg je wel de juiste informatie erbij. Dus dat is het enige verschil. We hebben nog steeds hetzelfde aantal bezoekers en klanten, net zo veel Nederlanders als buitenlanders. Dus eigenlijk is er niks veranderd.’

De truffels gebruiken als exquise lekkernij door het eten, vindt de smartshopeigenaar geen goed idee. Het zijn niet dezelfde truffels als hun peperdure soortgenoten uit Frankrijk en Italië. Maar veel belangrijker: als je ze kookt, gaat de werkzame (geestverruimende) stof verloren.

Bron: Radio Nederland Wereldomroep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>